Piloten

Nec Temere Nec Timide: Nog Roekeloos Nog Vreesachtig
DAC e: Douglas Aircraft Company Eagle

terug

Diverse symbolen (beroepen, verenigingen, instituten, hobby's)

Beroepen

 

 

Arts
De esculaap of aesculaap is een oud Grieks symbool geassocieerd met astrologie, de Griekse halfgod Asclepius en met medicijnen en genezing. Het bestaat uit een slang die zich rond een staf draait.

Het woord esculaap verwijst naar de Griekse god van de geneeskunde, Asklepios (Latijn: Aesculapius). Deze god kreeg les in de geneeskunde van de centaur Cheiron.

De slang staat in de esculaap symbool voor de genezing, omdat dit dier zijn huid kan afwerpen, hetgeen staat voor herboren worden en genezing, maar ook door zijn beet de dood kan brengen.

 

 

 

Apotheker

Symbool:  de Griekse godin Hygieia voor de gezondheid, Haar attributen waren een schaal en een slang, die zij voedde uit haar schaal. Deze worden nu nog als symbool gebruikt door de apotheek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Luitenant

Luitenant van het 7e Königliche regiment te Duitsland (19e eeuw)

 

 

 

Verenigingen en instituten

 

Zeeman

Met zijn attributen:

Sextant:
is een nautisch navigatieinstrument waarmee de verticale hoek tussen een hemellichaam en de horizon wordt gemeten. Als de verticale hoek, de datum en het tijdstip van de dag bekend zijn, kan een hoogtelijn waarop men zich bevindt worden berekend.

Wereldbol

Streektabel met lineaal:
De streektabel bestaan uit een ruitpatroon met daarin twee kwartcirkels, voorzien van een koperen lineaal, die draait in de linker benedenhoek. Links en rechts van deze tabel vier uren- en breedtegraden tabellen. Met een streektabel kon de zeeman bepalen op welke breedte en lengte hij was. Wist hij hoeveel mijlen hij op de bepaalde streek had gezeild (vanuit een bekend plaats van afvaart), dan kon hij met de tabel opzoeken op welke breedte en lengte hij was aangekomen.

 

 

Vrijmetselaars

 

 

Leger des Heils

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hobby